Ziua Datelor Deschise: Republica Moldova este determinată să promoveze deschiderea datelor pentru a stimula creșterea economică, soluțiile creative și dialogul între instituțiile publice și cetățeni
Peste 100 de reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, ai societății civile și partenerilor de dezvoltare s-au reunit în cadrul Conferinței „DATELE DESCHISE: catalizator al inovației și dezvoltării durabile”, desfășurată cu ocazia Zilei Internaționale a Datelor Deschise, marcată anual la 5 martie. Evenimentul reprezintă un pas semnificativ în direcția deschiderii și accesului extins la date în Republica Moldova care a pus în discuții beneficiile oferite de deschiderea datelor, inclusiv un acces mai amplu pentru consumatorii de date, îmbunătățirea calității informațiilor disponibile și promovarea unei guvernări transparente și eficiente.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Guvernare Electronică și Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, în parteneriat cu USAID, Programul Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).
În lucrările Conferinței, Agenția de Guvernare Electronică a prezentat noi funcționalități ale Portalului guvernamental de date date.gov.md, actualizat cu suportul USAID, care dispune de capacități tehnologice de a găzdui date generate de peste 50 de instituții publice. La moment, sunt disponibile pe portal peste 1 000 de seturi de date din diverse domenii, cum ar fi: sănătate, mediu, justiție, economie, educație etc. Datele Deschise pot fi reutilizate pentru analiză, cercetare și estimarea perspectivelor, prognozelor, dezvoltarea de start-up-uri sau soluții creative și informative.
În cuvântul de salut, Andrei Prisacar, directorul AGE a menționat rolul echipei de e-guvernare în furnizarea soluțiilor digitale și în oferirea suportului instituțiilor pentru deschiderea datelor. Prin administrarea eficientă a Portalului guvernamental de date, expertiza tehnică și colaborarea strânsă cu entitățile publice, poate fi asigurată dezvoltarea de noi soluții digitale care facilitează accesul la servicii publice și îmbunătățesc transparența guvernamentală. „Echipa AGE oferă suport instituțiilor publice în procesul de deschidere a datelor, asigurând conformitatea cu standardele internaționale și facilitând procesul de publicare a informațiilor în mod transparent, accesibil și ușor de înțeles și de consumat pentru cetățeni și alte părți interesate”.
Ana Calinici, Secretar de Stat adjunct al Guvernului Republicii Moldova a declarat că datele deschise sunt o modalitate de responsabilizare a tuturor părților implicate în actul guvernării. Accesibilitatea datelor deschise oferă beneficiarilor, întâi de toate mediului de afaceri, start-up-urilor și societății civile soluții creative pentru dezvoltare.
Mihai Lupașcu, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a ținut să menționeze: „Republica Moldova se plasează printre cele mai transparente state, iar aceste realizări ne motivează să avansăm în continuare în acest domeniu. Prin deschiderea datelor ne propunem să obținem mai multă transparență, mai multă responsabilitate și inovație în procesul de luare a deciziilor, promovând un dialog deschis între instituțiile guvernamentale și cetățeni”.
Erin Doss, șefă adjunctă interimar a Misiunii USAID în Moldova a accentuat rolul guvernului deschis în consolidarea democrației, prosperității și securității Republicii Moldova și faptul că datele deschise sunt esențiale în toate sectoarele, deoarece o buna informare ajută la alinierea programelor de asistență pe domeniile de importanță critică pentru societate. În acest context, Erin Doss a accentuat sprijinul USAID pentru programele care generează rezultate pentru cetățenii Republicii Moldova.
Totodată, participanții la Conferință au discutat despre rolul datelor deschise în situația în care tehnologia digitală evoluează rapid și societatea se confruntă cu provocări complexe privind securitatea datelor, siguranța cibernetica, integritatea și calitatea informației publicate.
Conferința a fost moderată de Olga Tumuruc, expertă în digitalizare, iar în panelul de discuții au participat: Artur Reaboi, expert în guvernare digitală și membri ai Comitetului Național de Coordonare pentru Guvernare Deschisă: Irina Buzu, consilieră, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării; Diana Enachi, coordonator proiect IDIS „Viitorul” și Lilia Zaharia, Transparency International Moldova.
Evenimentul integral este disponibil aici: https://www.privesc.eu/Arhiva/105284/Conferinta--Datele-deschise--catalizator-al-inovatiei-si-dezvoltarii-durabile-